zdrowa dieta to przede wszystkim warzywaDieta antyrakowa budzi szczególne zainteresowanie. Powstają artykuły opisujące co jeść aby ustrzec się nowotworu, również telewizja coraz chętniej podejmuje ten temat – temat ciekawie przedstawia wideo o diecie antyrakowej na DDTVN. Tematyka diety antyrakowej jest popularna zwłaszcza wśród osób, które znajdują się w grupie ryzyka. Osoby dbające o zdrowy tryb życia, które żywią się w sposób zbilansowany, a w ich codzienności nie brakuje aktywności fizycznej, rzadziej zapadają na nowotwory. Czym wyróżnia się ich dieta? Czy ma coś wspólnego z tą antyrakową? I, w której grupie istnieje największe ryzyko zachorowań?

Kto choruje na raka?

Rak szczególnie lubi osoby, które posiadają zarówno dużo stresu, jak i często dodatkowych kilogramów. Badania wskazują, że na raka dużo częściej zapadają osoby otyłe, a także te, które mają stresującą pracę, bądź łatwo poddają się oddziaływaniu złych emocji. Gdy jesteśmy zestresowani nasze ciało łatwiej poddaje się chorobom. Nasz układ odpornościowy nie działa z właściwą mu wydajnością.

Co jeść na diecie antyrakowej?

Przede wszystkim owoce i warzywa. Idealnie byłoby, gdybyśmy korzystali z własnych upraw – wolnych od ulepszaczy, wosków, i innej sztucznej chemii – lub znaleźli w swojej okolicy rolnika, który za opłatą podzieli się owocami swojej pracy.

Dieta przeciwnowotworowa powinna być bogata w antyoksydanty, które wyeliminują wolne rodniki. Powinniśmy spożywać warzywa i owoce bogate w witaminę A, C, E oraz magnez i selen. Dzięki temu ustrzeżemy swój organizm przed szkodliwym działaniem nitrozamin, które powstają w wyniku spożycia niektórych produktów spożywczych.

Specjaliści na diecie antynowotworowej zalecają również ograniczenie spożycia mięsa oraz tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Choroby cywilizacyjne to znak naszych czasów- intensywny, stresujący tryb życia i stały kontakt ze szkodliwymi czynnikami środowiskowymi zbierają ogromne żniwo. U podstaw rozwoju chorób cywilizacyjnych leży oddziaływanie na organizm wolnych rodników- reaktywnych form tlenu, które uszkadzają struktury komórkowe, w tym DNA. Reakcje te leżą u podstaw miażdżycy i jej powikłań, nowotworów czy wzmożonego starzenia się organizmu.

Najskuteczniejszym przeciwnikiem wolnych rodników są antyutleniacze, a przede wszystkim- polifenole. Aronia czarnoowocowa to najbogatsze roślinne źródło polifenoli, a także kwasów owocowych, witamin i minerałów, garbników, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki temu owoce aronii to prawdziwa bomba zdrowotna. Udowodniono lecznicze i profilaktyczne działanie aronii na wielu frontach.

Roślina aronia czarnoowocowa hamuje rozwój nowotworów, w szczególności raka jelita grubego. Obniżając poziom lipidów we krwi przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i jej konsekwencji-  zawału serca, udaru mózgu czy choroby wieńcowej. Warunkując wzrost syntezy tlenku azotu, zwiększa elastyczność śródbłonka ścian naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi nadciśnienia. zaś obniżając poziom glukozy we krwi, ogranicza rozwój cukrzycy.

Jak widać, jest wiele powodów, by sięgnąć po owoce aronii lub wzbogacone nią soki, herbaty czy tabletki.

tran_mollersCodzienne przyjmowanie kwasów omega jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego. Pomagają one również zadbać o zdrowe serce oraz pracę mózgu. Ogromna ich zawartość znajduje się w mięsie morskich ryb, jednak ze względu na zbyt rzadkie ich spożywanie, często konieczna jest suplementacja.

Wydobywany z wątroby dorsza morskiego i innych podobnych ryb tran, od wielu lat stanowi doskonałe uzupełnienie diety dla ludzi w każdym wieku. Kwasy nienasycone zawarte w tranie Mollers pozwalają uzupełnić dzienne zapasy omega-3 oraz omega-6. Zawarta w nim jest również witamina D3, należąca do najbardziej wartościowych w grupie D. Ma to znaczenie zwłaszcza dla osób starszych, ponieważ kompozycja składników obecnych w tranie Mollers pomaga łagodzić dolegliwości sercowo-naczyniowe, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiega demencji, sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz ma pozytywny wpływ na pamięć i wzrok.

Norweski tran Mollers dostępny jest w płynie oraz wygodnych kapsułkach. Spożywanie określonej jego porcji jest bardzo dobrym uzupełnieniem diety. Suplementacja tranem pomaga osobom starszym w codziennej aktywności oraz utrzymaniu dobrej kondycji i sprawności umysłowej.

Biszolin to złoża solanki odkryte na Ukrainie w rejonie połtawskim. Są bogate m.in. w magnes, potas, wapń, jod czy brom. Składniki te rozpuszczone zostały w nieskazitelnie czystej wodzie i przetrwały w takiej formie przez miliony lat.

Czym jest biszolin?

To unikalny i  w pełni naturalny koncentrat mineralny. Składa się przede wszystkim z siarczanów oraz chlorków magnezu, wapnia, sodu potasu, a także wielu innych. Rozpuściły się one w artezyjskiej wodzie. Mineralizacja oscyluje wokół 400 g/l. Oleista ciesz o zielonkawym zabarwieniu ma przyjemny, eteryczny zapach. Jest nietoksyczna i nieagresywna pod względem chemicznym. Proces jej wydobywania nie należy do najłatwiejszych.

Sposób działania

Preparat przeznaczony jest tylko i włącznie do stosowania zewnętrznego. Proces wchłaniania odbywa się przez skórę oraz błony śluzowe. taki proces to resorpcja. Następnie naczynia włosowate wychwytują mikroelementy i rozprowadzają je z krwią po całym organizmie. Przyswajalność naturalnego biszolinu wynosi niemal 100%. Przeprowadzone badania wskazały, że ma on niemal 50 różnych zastosowań w wielu dziedzinach medycyny. Przede wszystkim jest stosowanie zalecane jest w bólach reumatycznych, kręgosłupa, mięśni i stawów.

brzozy

W ziołolecznictwie od dawna stosowane są praktycznie wszystkie fragmenty brzozy czy produkty z niej wykonane – na przykład sok, pąki czy czyr brzozy. Przede wszystkim jednak często można natrafić na liść brzozy, który charakteryzuje się silnym działaniem moczopędnym, napotnym a dodatkowo usprawnia metabolizm i działa detoksykująco na układ krwionośny. Nic więc dziwnego, że w sklepach zielarskich bądź aptekach można znaleźć wiele preparatów, w których ten składnik zajmuje wysoką pozycję. Przykładem może być produkt leczniczy Diabetofort firmy Leki Natury, gdzie w 100 gramach leku znajdziemy aż 20 gram liścia brzozy.

Nie wszyscy wiedzą, że sok z brzozy nie tylko wzmacnia organizm, ale także łagodzi dolegliwości kobiece i usprawnia pracę nerek. Zwłaszcza wspomniane wcześniej wysuszone liście brzozy są stosowane jako niedrażniący środek moczopędny. W celu pozbycia się zaburzeń w oddawaniu moczu zazwyczaj stosowany jest Diabetofort, który w aptekach dostępny jest w formie płynu.

Warto jednak pamiętać, że Diabetofort jest lekiem i istnieją przeciwwskazania, które nie pozwalają na jego stosowanie. Przede wszystkim lek nie może być stosowany u dzieci poniżej dwunastego roku życia, gdyż zawiera w sobie do 70% etalonu. Ponadto osoby, które cierpią na niewydolność serca, nerek lub wątroby nie powinny sięgać po tę lek. Odradza się także stosowanie go kobietom w ciąży lub karmiącym, gdyż nie zostało sprawdzone jego działanie.

heels

Żylaki to prawdziwa zmora osób, które przez długie godziny pracują w pozycji siedzącej, na przykład przed komputerem. Są to obrzęki żył kończyn dolnych spowodowane zaburzeniami przepływu krwi i sprężystości naczyń krwionośnych.

Żylaki nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale również są przyczyną różnych dolegliwości. Żylakom najczęściej towarzyszy uczucie ciężkości nóg, bóle i kurcze. Na szczęście, tę chorobę jest dosyć łatwo wyleczyć lub przynajmniej załagodzić jej objawy.

PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE I ZIOŁOWE SUPLEMENTY

Żylaki mogą powstać na skutek przeciążenia nóg w przypadku nadwagi lub otyłości. Również spożywanie dużych ilości soli może spowodować zaburzenia krążenia. Dieta osoby chcącej dbać o krążenie krwi powinna być więc zbilansowana. W celu złagodzenia objawów żylaków, lekarze zalecają stosowanie różnych ziół na poprawę krążenia, w postaci herbat lub tabletek.

PRZYKŁADY ZDROWOTNYCH ZIÓŁ

Warto przyjrzeć się bliżej ziołowym preparatom, które są dostępne w pobliskich aptekach czy sklepach zielarskich. Najpopularniejsze są herbatki z kwiatostanu głogu. Głóg to dosyć popularna roślina parkowa i ogrodowa pochodząca z zachodniej Azji. Kwiaty tego krzewu zawierają swoiste flawonoidy, które poprawiają czynność serca i tym samym przepływ krwi.

Inne zioła na poprawę krążenia to np. miłorząb japoński, imbir, pieprz Cayenne i serdecznik pospolity. Zawierają one różnego typu substancje czynne, które pomogą w leczeniu przypadłości związanych z żylakami.

kontuzja

Choroba zwyrodnieniowa stawów lub ich urazy mechaniczne są powodem dolegliwości bólowych. Takie stany należy łagodzić stosując odpowiednie leki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Kremy, maści, żele

Są one przeznaczone do stosowania zewnętrznego i z pewnością są pomocne, ale w ograniczonym zakresie. Cząsteczki leku zawieszone są w tzw. vehiculum czyli substancji pomocniczej i transportowane poprzez naskórek do chorego miejsca. Trochę pomagają, ale przy silnym bólu to raczej za mało.

Leki doustne

Mają postać tabletek, kapsułek bądź płynów. Są bardziej skuteczne od poprzednio wymienionych, ponieważ substancja odpowiedzialna za działanie przeciwbólowe dostaje się do krwioobiegu i jest transportowana do chorej tkanki. Są to przeważnie leki z grupy NLPZ czyli niesterydowe leki przeciwzapalne, dość skuteczne ale wykazują działanie uboczne polegające na drażnieniu śluzówki żołądka, co w konsekwencji dłuższego stosowania może doprowadzić do owrzodzenia.

Iniekcje dostawowe

Polegają na wprowadzeniu substancji leczniczej bezpośrednio do stawu za pomocą strzykawki z igłą. Takim lekiem jest Synocrom Forte, w skład którego wchodzi stabilizowany kwas hialuronowy. Jego działanie polega na poprawieniu właściwości smarujących płynu maziowego, w efekcie czego zmniejsza się ból i poprawia ruchomość stawu. Synocrom Forte pozostaje długo w stawie a iniekcje mogą być powtarzane 3-5 razy w tygodniu. Zastosowanie takiej terapii jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na wysoką i szybką skuteczność leku oraz zminimalizowane działania niepożądane.

choroba

Gdy pogarsza się wzrok, jesteśmy narażeni na noszenie okularów, uczucie dyskomfortu, jesteśmy też mniej wydajni w pracy, zwłaszcza w miejscach, gdzie musimy pracować przy komputerze i nasz wzrok jest nadwyrężany.

Leki ziołowe stosuje się przede wszystkim w leczeniu tych „zewnętrznych” problemów. Są to takie schorzenia jak zapalenia spojówek, rogówki. Doskonałe są preparaty ze świetlikiem, kwiatem rumianku, krwawnika i nagietka. Bardzo pomagają liście herbaty.Zioła stosuje się w postaci kąpieli, przymoczków, okładów.

Fitoterapia  ma też bardzo duże znaczenie w leczeniu problemów wewnętrznych tzn. siatkówki. Jest to miejsce, który praktycznie człowiek widzi. Siatkówka starzeje się wraz z upływem i traci swoje funkcje, osłabia się. Dodatkowo na siatkówkę ma wpływ cukrzyca, miażdżyca oraz nadciśnienie tętnicze. Dlatego tak bardzo ważna jest suplementacja ziołowa przy tych schorzeniach.

Bardzo skuteczne są leki ziołowe w oparciu o ekstrakt z borówki czernicy z antocyjanami poprawiającymi ukrwienie siatkówki. Taki preparat ułatwia ponadto widzenie w ciemności. Działa więc na kurzą ślepotę. Poza tym jest przydatny dla osób, które pracują przy komputerze. Poza tym te preparaty zawierają karotenoidy, betakaroten i luteinę, które szczególnie korzystnie działają na plamkę żółtą. Warto stosować także witaminy antyoksydacyjne. Bardzo dobrym lekiem ziołowym jest Oculobon, ponieważ zawiera wszelkie niezbędne składniki, które pomagają zachować dobry wzrok.

Pomimo tego, że coraz częściej naturalne substancje i wyciągi z roślin zastępuje się tańszymi w produkcji i otrzymywaniu substancjami sztucznymi, to wciąż dostępne na rynku są produkty oparte wyłącznie o naturalne rozwiązania, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu powszechnie stosowane były przez nasze babcie oraz dziadków. Jednym z nich jest Venofort. Co powinniśmy o nim wiedzieć?

Produkt leczniczy, a nie suplement diety!

Venoforton to produkt leczniczy oparty o wyciągi z owoców kasztanowca, miłorzębu, ziela jemioły oraz nalewki z ziela arniki. Wszystko to sprawia, że jest to produkt leczniczy oparty o stosunkowo powszechne zioła i rośliny, co przekłada się również na jego finalną, bardzo przystępną cenę.

Jakie właściwości?

venofortonVenoforton stosuje się w przypadku szerokiego spektrum chorób i stanów chorobowych – począwszy od wystąpienia objawów niewydolności żylnej, poprzez krążenia obwodowego, a skończywszy w łagodnych stanach niewydolności krążenia mózgowego. Warto jednak pamiętać, że skuteczność Venofortonu, jak każdego preparatu leczniczego na bazie naturalnych ziół, widoczna jest dopiero po dłuższym okresie stosowania.

Podsumowując, jeżeli chcemy zadbać o własne zdrowie i organizm bądź zauważamy u siebie wystąpienie jednego z objawów chorób i stanów chorobowych wymienionych powyżej, to warto udać się do apteki po jeden z preparatów na bazie naturalnych ziół.

Więcej: Venoforton od Leki Natury

miody manukaKażdy miód ma właściwości prozdrowotne. Niektóre jednak są bardziej polecane w przypadku niektórych dolegliwości. Na rynku znany jest na przykład miód manuka, który jest doradzany nie tylko jako środek podnoszący odporność organizmu. Jego cena jest jednak dość wysoka. Z czego ona wynika i czy warto go kupić?

Miód manuka jest uzyskiwany z kwiatów krzewu Manuka, zwanego również drzewem herbacianym. Ta roślina rośnie w Nowej Zelandii, gdzie środowisko nie jest jeszcze aż tak zanieczyszczone. Jest to pierwszy powód wysokiej ceny tego produktu. Ze względu na to, iż taki miód jest wolny od zanieczyszczeń ma on mieć lepsze działanie prozdrowotne.

Miody manuka mają sprawdzić się między innymi w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wrzodów żołądka, zwłaszcza tych wywołanych przez bakterię Helicoacter pyroli. Choć nie można nim zastąpić standardowych środków, to jednak można skorzystać z takiej alternatywy w przypadku, gdy terapia niezbyt się powiodła.

Podczas kuracji miód manuka zjada się trzy razy dziennie – istotne jest, by go nie podgrzewać, ponieważ wtedy straci część swoich właściwości. Na rynku dostępne są rożne rodzaje miodów manuka – te o najwyższej zawartości substancji leczniczej są oznaczone jako 550+. Jeśli na opakowaniu widnieje niższy numer, taki produkt ma głównie walory smakowe.