suszone jagody gojiJagody Goji to owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum L.) – rośliny pochodzącej z Chin. Pomarańczowe owoce słyną  ze swych właściwości leczniczych – w azjatyckiej medycynie naturalnej są wykorzystywane od tysięcy lat. Posiadają niezwykle bogaty skład. Są bogatym źródłem: białka, witamin, minerałów, polifenoli, karetonoidów. Również w Polsce są znane i stosunkowo łatwo dostępne (zobacz jagody goji na KrainaHerbaty.pl). Warto poznać niezwykłe właściwości lecznicze tych niepozornych owoców.

Zastosowanie jagód Goji w lecznictwie:

– mają działanie przeciwnowotworowe

Zawierają w swym składzie kompleks polisacharydowy – LBP, który jak potwierdzają badania hamuje rozrost komórek raka (żołądka, okrężnicy, płuc, piersi, gruczołu krokowego). Przyczynia się do śmierci komórek białaczkowych;

– obniżają poziom cukru

Badania potwierdzają, że polisacharyd LBP zmniejsza hiperglikemię oraz i insulinoodporność;

– zmniejszają nadciśnienie, obniżają cholesterol

za sprawą kompleksu LBP oraz β-sitosterolu owoce goji obniżają poziom całkowitego cholesterolu oraz powodują wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL);

– oczyszczają wątrobę z toksyn, usprawniają układ trawienny

LBP ma działanie anytoksydacyjne -zapobiega tym samym uszkodzeniu wątroby;

– chronią oczy

Obecne w jagodach goji zeaksantyna oraz luteina działają antyoksydacyjnie – wychwytują wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniu siatkówki oka, chronią oko przed szkodliwym działaniem promieni UV.