Dlaczego olej konopny jest tak popularny?

Olej konopny ma wiele zalet, które są wykorzystywane na różnych płaszczyznach. Jest używany w celach leczniczych, terapeutycznych, dietetycznych, kosmetycznych, ale i kulinarnych. Wyróżniamy trzy rodzaje oleju, przy czym jedynie dwa z nich, są wytwarzane z legalnych substancji. 

Pierwszy, czyli olej z nasion 

Jest on wytwarzany na zimno, ma charakterystyczny ziemisty, orzechowy smak i co ważne jest produkowany z legalnych odmian konopi. Stosuje się go do niektórych potraw, ale nie można go poddawać obróbce termicznej, a więc smażenie także nie wchodzi grę. 

Jest używany w celu zapobiegania namnażanie się tkanki nowotworowej, do poprawy wydajności serca, a także polepszenia kondycji wątroby, czy jelit. Zmniejsza stany zapalne, reguluje gospodarkę hormonalną, zmniejsza poziom cholesterolu. Oprócz tego ma silne właściwości nawilżające, odżywcze i regenerujące, a więc pozytywnie wpływa na naszą skórę, paznokcie i włosy. 

Drugi, czyli olej z kwiatów CBD

Jest produkowany z nasion i kwiatów, które zawierają aktywny kannabidiol – CBD. Jest najsilniej działającą substancją leczniczą, produkowaną z marihuany i konopi. Do jego otrzymania wykorzystuje się technologię ekstrakcji ciekłym dwutlenkiem węgla, w stanie nadkrytycznym. Jego smak jest typowy dla lekarstwa, czyli gorzkawy, cierpki i odrobinę kwaśny, ale po części zależy od rodzaju olejów eterycznych, które zostały do niego dodane. 

Najczęściej jest wykorzystywany w walce z chorobami cywilizacyjnymi, czyli np. nowotworowymi. Bardzo dobrze radzi sobie z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, stanami zapalnymi, słabym stanem psychicznym, chorobami reumatycznymi i neurodegeneracyjnymi. Poza tym sprawdza się w przypadku odstawienia używek, ponieważ łagodzi objawy po uzależnieniu.