Działanie tranu norweskiego

Bywa stosowany zarówno w profilaktyce, leczeniu chorób, jak i suplementacji niektórych składników diety. Wykazuje bardzo dobry stopień przyswajalności zawartych w nim składników i jest bardzo korzystny dla zdrowia. Tran norweski marki Mollers, bo o nim mowa, bywa coraz częściej zalecany przez lekarzy. Sprawdźmy, w jakich sytuacjach okaże się pomocny.

Tran usprawnia pracę mózgu

Dzięki dużej zawartości kwasów nienasyconych z grupy Omega-3, tran norweski wykazuje dobroczynne działanie na funkcjonowanie mózgu. Wspomniane kwasy polepszają stopień ukrwienia mózgu oraz przyczyniają się do poprawy systemu nerwowego przez branie udziału w przekazywaniu bodźców nerwowych.

Chroni przed chorobami

Tran norweski to jeden z najlepszych sposobów, by naturalnymi metodami wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć ryzyko zachorowań, szczególnie w okresie deszczowej jesieni. Dzięki kwasom Omega-3 i Omega-6, tran przyczynia się do wytwarzania hormonów o działaniu przeciwzapalnym. Z kolei, duże stężenie witaminy A blokuje przedostawanie się bakterii i drobnoustrojów do organizmu.

Na serce i ciśnienie

Tran pomaga również zachować odpowiednie ciśnienie krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje także działanie obniżające stężenie szkodliwego cholesterolu LDL, przez co zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych, które mogą prowadzić do miażdżycy i zawału serca, zapewniając odpowiedni stopień ukrwienia serca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *