Cukrzyca to choroba metaboliczna, która wymaga długotrwałej terapii i zachowania szczególnych zasad odżywiania. Podwyższony czyli nieprawidłowy poziom glukozy we krwi, może spowodować spustoszenie w organizmie i przyczynić się do rozwoju kolejnych chorób. Leczenie cukrzycy jest konieczne i należy regularnie przyjmować leki przepisane przez lekarza diabetologa.
Czym jest indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny to wskaźnik, który jest przypisany do konkretnych produktów spożywczych. Informuje on o tym, jak szybko wzrośnie poziom cukru we krwi, po spożyciu konkretnego produktu.
Wysoki indeks glikemiczny posiadają produkty, które są nieodpowiednie w diecie cukrzycowej.
Produkty dla diabetyków, to produkty posiadające niski indeks glikemiczny.
Produkty dla cukrzyków
Są dostępne zestawienia produktów spożywczych z przypisanym do nich indeksem glikemicznym. Będą one pomocne przy ustalaniu, które produkty będą wskazane w diecie cukrzycowej.

Warto zwrócić uwagę na produkty obniżające cukier we krwi. Są to przede wszystkim płatki, pieczywo pełnoziarniste i kasza. Zawierają one węglowodany złożone. Sprawdź koniecznie https://www.apteka-familia.pl/diabetycy.html.
Należy też zwrócić uwagę na warzywa obniżające poziom cukru we krwi, takie jak cukinia, kalafior, pomidory, sałata a także kapusta kiszona. Wymienione warzywa należy spożywać regularnie.
Co jest niewskazane w diecie cukrzycowej
Wszystkie te produkty spożywcze, które zawierają cukier, powinno się wyłączyć z diety osoby chorej na cukrzycę. Są to soki owocowe, słodycze, dżemy.
Jeśli ma się ochotę na spożywanie słodkich pokarmów, można w sklepie ze zdrową żywnością lub w aptece kupić słodycze przeznaczone dla osób z cukrzycą.