Jak posługiwać się cylindrem miarowym?

cylindry

Są jednym z podstawowych elementów wyposażenia laboratorium. Występują w wielu rozmiarach, ale niezależnie od pojemności, służą do tego samego. 

Cylinder miarowy (zobacz w sklepie), inaczej zwany menzurką, służy do precyzyjnego odmierzania cieczy. Aby było to możliwe, naczynie musi posiadać pewne specyficzne cechy. 

Kształt

Menzurki mają postać długiego walca o stosunkowo niewielkim przekroju. Taki kształt zwiększa precyzję pomiaru. Dla bezpieczeństwa i wygody wyposaża się je w plastikową, albo szklaną podstawkę oraz dziubek, fachowo nazywany wylewką. 

Materiał

Klasyczny cylinder miarowy zrobiony jest z kruchego szkła sodowego. W szerokim zakresie temperatur jego rozszerzalność termiczna jest tak znikoma, że nie wpływa na precyzję pomiaru. Stałość wymiaru w funkcji temperatury okupiona została niską odpornością na wrzenie czy zamarzanie cieczy wewnątrz, dlatego bezwzględnie należy unikać takich stanów skupienia w pracy z cylindrem pomiarowym. 

Podziałka

Nieodłącznym elementem menzurki jest dokłada i czytelna podziałka, trwale naniesiona na powierzchnię naczynia. Warto wiedzieć, że w profesjonalnych cylindrach miarowych, skala uwzględnia minimalne ilości cieczy, które zawsze pozostają na ściankach po opróżnieniu naczynia. Z tego względu, aby właściwie posługiwać się menzurką, nie wolno wytrząsać z niej pozostałości.

Podsumowanie

Chociaż cylinder miarowy to wynalazek, który powstał kilkadziesiąt lat temu, nadal trudno wyobrazić sobie bez niego pracę chemika czy laboranta. Precyzyjna menzurka jest bowiem wyposażeniem, które służyć będzie latami, gwarantując niezmiennie wysoką dokładność pomiaru.