Miód manuka – co warto o nim wiedzieć?

miody manukaKażdy miód ma właściwości prozdrowotne. Niektóre jednak są bardziej polecane w przypadku niektórych dolegliwości. Na rynku znany jest na przykład miód manuka, który jest doradzany nie tylko jako środek podnoszący odporność organizmu. Jego cena jest jednak dość wysoka. Z czego ona wynika i czy warto go kupić?

Miód manuka jest uzyskiwany z kwiatów krzewu Manuka, zwanego również drzewem herbacianym. Ta roślina rośnie w Nowej Zelandii, gdzie środowisko nie jest jeszcze aż tak zanieczyszczone. Jest to pierwszy powód wysokiej ceny tego produktu. Ze względu na to, iż taki miód jest wolny od zanieczyszczeń ma on mieć lepsze działanie prozdrowotne.

Miody manuka mają sprawdzić się między innymi w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wrzodów żołądka, zwłaszcza tych wywołanych przez bakterię Helicoacter pyroli. Choć nie można nim zastąpić standardowych środków, to jednak można skorzystać z takiej alternatywy w przypadku, gdy terapia niezbyt się powiodła.

Podczas kuracji miód manuka zjada się trzy razy dziennie – istotne jest, by go nie podgrzewać, ponieważ wtedy straci część swoich właściwości. Na rynku dostępne są rożne rodzaje miodów manuka – te o najwyższej zawartości substancji leczniczej są oznaczone jako 550+. Jeśli na opakowaniu widnieje niższy numer, taki produkt ma głównie walory smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *