W diecie nastolatka nie może zabraknąć odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Okres dojrzewania do czas, w którym ciało przechodzi wiele różnych zmian, dlatego też odpowiedni pozom witamin w organizmie nastolatka jest tak ważny. Jak zadbać o to, aby nie dopuścić do powstania deficytów witaminowych?
Dieta nastolatków
Dzieci z wieku nastoletnim słyną ze swojego zamiłowania do fast foodów, słodkich i słonych przekąsek, kolorowych napojów, a w szczególności energetyzujących i wszelkiego rodzaju żywności, której nie można uznać za zdrową. Namówienie dorastającego dziecka do spożywania większej ilości warzyw może być nie lada wyzwanie. Warto jednak znaleźć pewien kompromis i kontrolować ilość niezdrowej żywności zjadanej przez swoje dorastające dziecko. Warto podsuwać nastolatkowi owoce, orzechy i pestki, które są skarbnicą witamin i minerałów.
Jakich witamin potrzebuje dorastające dziecko?
Jakie witaminy dla nastolatków (https://evita.sklep.pl/pl/c/Dla-nastolatkow/2222913) są najważniejsze? W okresie dojrzewania warto zadbać o odpowiedni poziom witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę wielu procesów metabolicznych. Oprócz tego bardzo ważne jest, aby utrzymać poziom witaminy D na odpowiednim poziomie. Deficyt tego składnika jest bowiem dość powszechnym zjawiskiem, a jego objawy, czyli zmęczenie, obniżenie koncentracji i ogólne rozbicie, często mylony jest z typowym dla wieku nastoletniego buntem czy lenistwem.
Jak wybrać zestaw witamin dla nastolatków?
Czy warto stosować witaminy dla nastolatków w formie suplementów diety? Jak najbardziej. W okresie od września do marca, kiedy ekspozycja na światło słoneczne jest mocno ograniczona, nastolatkowie powinni sięgać po witaminę D w formie tabletek lub kropli. Warto także zadbać o odpowiedni poziom kluczowych minerałów, takich jak choćy magnez, oraz prawidłowy poziom witamin z grupy B. Witaminy z grupy B wpływają na pracę układu nerwowego i wzmacniają funkcje poznawcze.
Naturalne źródła najważniejszych witamin
Idealnym źródłem witaminy C jest papryka, pietruszka oraz cytrusy. Witamina D wytwarzana jest w organizmie podczas ekspozycji na słońce, dlatego w okresie jesienno-zimowym należy wprowadzić jej suplementację. Niezwykłą skarbnicą witamin i mikroelementów są orzechy, pestki, migdały, a także gorzka czekolada.